Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2018 21:42 - За резултатите от едно социологическо проучване.Социализмът не е просто носталгия, фактите говорят друго
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 648 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума 16. Януари 2018 , брой: 10 Вълко Вълков, експерт по икономика и финанси
Годината 1989-а е повратна в най-новата ни история. Исторически уникат, който дава началото на т.нар. преход. В хода на този преход се създадоха условия за демократизиране на обществото ни, прилагане механизмите на пазарната икономика, плурализация на партийната система и постепенно сближаване и приобщаване на България към Европейския съюз.
В годините на прехода на политическия хоризонт се появиха много партийни образувания. В хода на функционирането им обаче се получи значителен организационен разпад. В резултат на това в някои партии се стигна до политически упадък. Те загубиха немалък властови ресурс.
В съответствие с изискванията на пазарната икономика пък се извършиха радикални промени в държавното управление, законодателната нормативна уредба, формите на собственост, в икономическите и финансовите механизми на управление.

Началните години на прехода

бяха години на неописуем ентусиазъм и еуфория по улиците и площадите. Идеализиране на едно светло бъдеще. Очакванията бяха големи. Но събитията в годините след това показаха, че тези очаквания са една илюзия. Народът казва: "Каква я мислехме, а тя каква стана". Връхлетя ни икономическа, социална и демографска криза. Бедността и безработицата се превърнаха в постоянен спътник.
Безработицата у нас достигна своята най-висока кота в 2003 г. - до 20 процента. Абсолютният й пик е през месец януари 2001 г. - 708 729 души... Сега безработицата у нас се доближи до европейските норми. Както е известно, над 2 милиона наши сънародници напуснаха своята родина, за да търсят препитание в други страни и континенти.
Ролята на държавата, като публичен сектор в значителна степен се деформира. Това създаде условия за галопиране на корупцията и престъпността във всички нейни уродливи форми - грабежи, палежи, убийства, отвличания, измами и други "екстри" на човешкото безумие.
Всички тези събития в годините на прехода не може да не са оказали влияние при окончателното формулиране на волеизявлението на гражданите по направеното социологическо изследване, за което ще стане дума.
В края на 2017 г. се направи едно социологическо проучване от авторитетен изследователски център. Темата беше: къде пълноправните граждани предпочитат да живеят - в социалистическото общество или в капиталистическото? Резултатите от изследването бяха публикувани и в някои медии.
Изследването е направено по поръчка на евродепутата от Герб Андрей Ковачев. Крайните резултати показват, че половината от анкетираните предпочитат да живеят в условията на социалистическата система.

И това не е случайно

В годините на социалистическия период нашата страна се превърна от изостанала аграрно-промишлена в съвременна индустриално-аграрна страна с разнообразна продуктова структура. Селското стопанство стана високо механизиран отрасъл с ускорени темпове на развитие. Само един пример. Годишното производство на жито тогава надмина 10 милиона тона. За, сравнение, в годините на прехода годишното производство на жито спадна с над 50%. Двата отрасъла - индустрията и селското стопанство, формираха една ефективна структура на националната ни икономика. Те реализираха към 70% от националния продукт на страната. В годините на прехода основен фактор за формиране структурата на икономиката стана секторът на услугите. Той вече формира към 65% от брутната добавена стойност. И това не е случайно. Печалбата в този сектор се реализира най-бързо във времето.
Струва си да припомним и друго.
* По време на социализма се реализира една всеобхватна социална програма в името на човека, двигател на историята:
- работа имаше за всички, безработица нямаше.
- здравеопазването и образованието бяха безплатни. Профилактичните прегледи бяха задължителни.
Дори железничарите разполагаха със свои болнични заведения в основните железопътни възли. В тези възли имаше лекар. Спомням си името на лекаря в железопътния възел Мездра - д-р Мавродиев. Железничарите ползваха безплатно железничарския жилищен фонд. Униформеното облекло беше безплатно. Всичко това остана в нашите носталгични спомени.
Болничните заведения сега се превърнаха в търговски дружества. Здравето на човека стана стока.
- към 80% от семействата се добиха със свои собствени жилища. В условията на пазарната икономика се появи рентиерството, атрибут на системата.
- увеличението на цените (инфлация) се компенсираше напълно със съответно увеличение на работните заплати. По този начин се запазваше равновесието между реалната и номиналната работна заплата.
- функционираше целеви фонд "Допълнително материално стимулиране" за високи постижения в областта на производството и научните изследвания.
- Всички селищни системи се сдобиха с автобусен транспорт.

Това бе голяма социална придобивка

- селата се електрифицираха и водоснабдиха (газеничетата и кобилиците изчезнаха). Осигуриха им телефонна, радио- и телевизионна система. Асфалтираха се шосейните подходи и уличната инфраструктура.
Селата бяха и просветни структури. Там се получаваше първоначалното образование, което беше задължително. Сега в условията на демографската криза училищните сгради там се превърнаха в паметници на разрухата. И немалко села изчезнаха от географската карта на България.
* В годините на социалистическия период се създадоха нови видове транспорт - автомобилен, воден, въздушен и тръбопроводен транспорт. Транспортът като мобилна структура осигуряваше териториалните връзки на производствения процес, превоза на суровини и готова продукция, стоки по вноса и износа и задоволяване потребностите на населението от превози. Основните железопътни направления бяха електрифицирани и удвоени.
В годините на предоха железопътният транспорт попадна в коловозите на техническата, икономическата и финансова криза.
* Успешно се развиваше родната култура и просвета с техните разнообразни фрагменти. Някои изяви получаваха и международни признания.
* В годините на социализма нашата страна по жизнен стандарт се нареждаше много по-напред по световната скала спрямо сегашното статукво.
Във всички тези събития съм бил не само свидетел, но и

пряк участник в реализацията

на някои процеси от социалната програма.
И на фундаменталната база, върху която се гради стратегическата програма на Българската социалистическа партия в социалната сфера - грижата за човека, най-ценния капитал на обществото.
Посочените събития показват, че не може с лека ръка да се зачерква един исторически период - социалистическия. През този период нашата национална икономика се превърна в развита многоотраслова система.
И за да бъдем обективни, няма да крием - в хода на градивните процеси се допуснаха и немалко грешки от различен характер: в областта на демократичната система, свободата на печата и словото и т.н. В последните години на периода се появиха и симптоми на икономическа криза, а външният дълг надмина 10 милиарда долара. Обяви се мораториум на дълга. Това породи голямо недоволство в ония бурни години на промяната. По време на правителството на Жан Виденов дългът беше погасен с 3 милиарда долара, сега обаче брутният външен дълг (публичен и частен) е към 50 милиарда долара.
По онова време Първия казваше: "Другари, критикувайте смело". А находчивите отговаряха: "Критикувай смело и си взимай торбата за село".
Направеният анализ на посочените събития е фактология, а не идеологическа пропаганда.
Историята е съдник на миналото. Всичко това, което е сторено в годините на социалистическия период и на прехода към пазарна икономика, ще се оценява обективно от дистанцията на времето - от историците, анализаторите, политолозите и социолозите. 



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3032769
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031