Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2018 02:40 - Макрон предупреди „използвачите“: Има Фронтекс - има Шенген!
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 599 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Държавите, които не искат повече на територията си присъствие на европейската гранична агенция Фронтекс, или солидарност по миграционния въпрос -  ще излязат от Шенген. Това предупреди френският президент Еманюел Макрон след неофициалната среща на върха на ЕС в Залцбург. Той не визира конкретни страни, но най-вероятно на прицел са Унгария и подкрепящите я срещу санкциите на Евросъюза държави. Макрон, който видимо въвежда политика на твърдата ръка в управлението на Общността , заяви безапелационно: "Страните, които не искат повече Европа, повече няма да се докоснат до структурните фондове и напролет трябва наистина да проведем този разговор", добави той.

Френският президент безапелационно отсече, че Европейският съюз няма повече да допуска следната ситуация:  "хора, които казват: аз обичам Европа, когато ми дава пари, когато позволява на народа ми да благоденства, когато позволява на работниците ми да изкарват повече пари в съседни страни, обаче не искам у нас един-единствен мигрант, един-единствен бежанец".

Европейската комисия предлага до 2020 г. броят на европейските граничари да бъде увеличен до 10 000 души и възнамерява да увеличи техните правомощия за охрана на границите на ЕС, като намерението е да се осигури по-добър контрол на миграционните потоци.

Няколко страни членки на ЕС са все още скептични към идеята за разширяване на мандата на европейската агенция за гранична охрана, заяви вчера австрийският канцлер Себастиан Курц, ротационен председател на ЕС. Според Курц тези страни, включително Италия, Испания и Гърция, трябва да бъдат убедени да подкрепят мярката.

Унгарският премиер Виктор Орбан също отхвърли възможността европейските гранични служители да имат право да се намесват в охраняването на границите на страната му. Неотдавна Макрон и Орбан си размениха остри реплики. Френският президент пое ролята на "главен противник на националистите", а унгарският премиер го обвини, че е водач на "промигрантските партии".

Макрон заяви още, че изборите за Европейски парламент през май догодина ще са "битката, която трябва да водят всички демократи, всички прогресисти в Европа".

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1171733
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031