Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2017 12:23 - Правото да бъдеш беден
Автор: exuded Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3520 Коментари: 4 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Глобализацията и алчността родиха нов свят: този на вечния стремеж към богатство. Самата представа за богатство почти измести смисъла на успеха. Няма успех без богатство, всъщност единственото олицетворение на успеха е богатството.

Изчезнаха малките дюкянчета, в които дребните търговци продаваха малко, но собственоръчно изработени стоки. Няма ги домашните майстори, известни в целия град. Няма ги колбасарите, хлебарите, пекарите, грънчарите, стъкларите... Занаятите изчезнаха. Дори и адвокатите ги няма вече – завестиха ги правни концерни, в които работят стотици адвокатски кантори и правни образувания. Зщото така се печели повече. Всички човешки дейности са ориентирани към повишаване на ефективността и ефикасността с една единствена цел: увеличаване на приходите, растеж на печалбите, оптимизация на разходите, капитализация на активите, накратко – растеж на богатството.

Светът е материален и проявленията му стават съвсем предсказуеми. Няма нищо извън материалната същност на битието – и културата е финансово зависима, изкуството – също, да не говорим за философията, науката и другите извънпроизводствени сфери.

Това изкористяване на богатството доведе до тотален, дари циничен морален дефицит. Няма по-висши ценности от паричните. Дори справедливостта е притежание на богатите – така твърдят борсовите брокери и спекуланти. Всеки богат човек може да отърве пандиза. Правото е за продан и който наддава най-добре, той притежава справедливостта. А купиш ли справедливостта, вече имаш всичко. Значи и правото е стока. Вероятно скоро ще го обявят. Ако го пуснат на борсите, ще счупи индексите.

Не искам да говоря за любовта. И тя е прекалено глобална и поради това вече почти не съществува никъде. Толкова глобална е, че брачните договори са повече от договорите за лизинг. Скука.

И ако този свят не ти харесва, ако не обичаш богатството и поради това световният социум те изхвърля като трънче, попаднало случайно в здравата обществена плът, значи си неадекватен. Може би – ненормален, глупав, интровертен, психар или просто различен. Различните живеят в гета. И според мен онези, които не са в състояние да се адаптират съм съвременността, трябва да оправдаят правото си на бедност, тоест – правото да бъдат различни, като бъдат принудени да живеят в коптори, отдалечени на стотици километри от блясъка на моловете и паричния ламтеж на големите градове.

Такива хора нямат бъдеще и не бива да заразяват обществата с присъствието и съществуването си. Те четат книги, общуват, влюбват се и се занимават с безделия от сорта на творчество, рисуване, разходки, споделяне, доверие, честност, добродетелност и прочее нафталинени безобразия, които могат да внесат смут или дори да възбудят агресия у нормалните. Затова правото на бедност трябва да бъде уредено в закон, който да регламентира социалната изолация на хората, които не се стремят към богатство.

И още нещо. Правото да бъдеш беден трябва да бъде обвързано с полагане на общественополезен труд. Щом като не си в час и не искаш да възприемеш ценността на богатството, а деградираш в собствената си честност и демагогска упадъчна справедливост, тогава ще чистиш улици, тоалетни и съвести. Да ти е за урок. Така правото на бедност постепенно ще се превърне в задължение.

Щом не можеш да бъдеш богат, ще бъдеш длъжен да си беден. Средно положение няма.



Тагове:   богатство,   Есе,   бедност,   алчност,


Гласувай:
2



1. 4huddovi6teto - Аз съм Чу Да ми ядете оная работа. ...
22.11.2017 20:45
Аз съм Чу
Да ми ядете оная работа.
Аз съм най-великия!!
цитирай
2. anonimapokrifoff - Станков е некадърен и луд графоман.
23.11.2017 08:32
Станков е некадърен и луд графоман.
цитирай
3. yootova - Валери не просто диша поезията!...
23.11.2017 09:04
Валери не просто диша поезията!
Той също така я пикае и кендза!!
цитирай
4. gorskafeq - Есето е юмрук в лицето на такива, ...
25.11.2017 01:02
Есето е юмрук в лицето на такива, като сулъо и пулъо, с малки букви, които са се опитали да осквернят словото на един човек, който пише за кървящата истина. А това, че амебоподобните са тук, значи само едно намерили са кръв за пиене. В тях няма нищо. Сърцето им е изсъхнало от едноклетъчна поезия. Дано има справедливост и за такива!
Възхищения пред таланта!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: exuded
Категория: Лични дневници
Прочетен: 152542
Постинги: 135
Коментари: 17
Гласове: 35
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031