Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2018 19:19 - Сексскандал в Министерството на енергетиката на САЩ
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1476 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 19.01.2018 21:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Много подробна и изчерпателна информация по случая публикува преди два дни вестник "Ню Йорк Таймс" (The New York Times), в статия озаглавена така "He Leaked a Photo of Rick Perry Hugging a Coal Executive. Then He Lost His Job." На нашенски това ще рече "Той даде за публикуване снимка на (министър) Рик Пери да се прегръща с директор от въглищната индустрия, а след това загуби работата си".
Не можах да се сдържа, преведох целия материал, със много малки съкращения, и сега ще го предложа на вашето внимание:

Като фотограф на Министерството на енергетиката Саймън Еделман редовно присъства на срещи със секретаря (министъра - по нашему) Рик Пери и прави снимките за официални цели.

Сега той не е на работа и търси защитни мерки за хората подаващи сигнали, след като позволи да "изтекат" снимки от среща на г-н Пери с основен играч в енергийната индустрия и донор на президента Тръмп.

В края на миналата година г-н Еделман каза, че е споделил с журналисти снимки, които е заснел на частната среща между г-н Пери и дарител в предизборната кампанията Робърт Е. Мъри, ръководител на една от най-големите компании за добив на въглища, Мъри Енерджи.

Една снимка показва как двамата мъже се прегръщат; друга снимка показва "шапката" на конфиденциален "план за действие", който г-н Мъри представи на срещата миналия март и призовава за политически и регулаторни промени, приятелски настроени към въгледобивната промишленост.

image

На снимката лицето на министър Пери не се вижда зад лицето на любовницата му, но той не отрича.

Демократи и някои екологични групи се хванаха за снимките като доказателство за директната връзка на енергийната индустрия към г-н Пери, който беше на работа по-малко от месец, когато срещата се е състояла.

image

Г-н Еделман, който преди това не е разкрил самоличността си като източник на снимките, каза в интервю, че е искал да покаже близките отношения между двамата мъже. Въз основа на "плана за действие" и разговорите, които е чул, г-н Еделман каза, г-н Пери наклони енергийната политика на администрацията в полза на "Мъри Енерджи" и други компании за въглища.

"Изглеждаше, че това е правилното нещо, което трябваше да направя - упражняването на правата ми от Първата поправка, за да получа информация от там", каза г-н Еделман, който е работил в агенцията от 2015 г. и чиято работа е включвала фотографиране на събития, публикуване в мрежата и другаде.

Ден след публикуването на снимките от In These Times, либерално списание, министерството на енергетиката е изпратило г-н Еделман в административен отпуск, взели са му личния лаптоп и го изпратили (лаптопа) в централата във Вашингтон, каза той. По-късно му е било казано, без обяснение, че трудовото му споразумение не е било подновено, показва вътрешната кореспонденция чрез имейли.

Г-н Еделман вече подаде жалба до генералния инспектор в Министерството на енергетиката и според адвоката си търси защита, за това че е предоставил информация на федерално ниво. На своя уебсайт министерството декларира, че е незаконно да се предприемат мерки срещу лица, подали сигнали, които обикновено са защитени, когато предупреждават надзорник или генералния инспектор за информация, за която разумно се смята, че представлява злоупотреба с власт или друго неправомерно поведение.

В жалбата г-н Еделман обвинява агенцията в отмъщение и иска да се върне на работа или поне да си възвърне лаптопа и другите лични вещи. Освен това той обвинява бивш колега, че го е подтикнал да изтрие снимките на г-н Пери и г-н Мъри, които г-н Еделман и неговият адвокат твърдят, че са публични.

Министерството на енергетиката отказа да обсъди обстоятелствата, свързани със заетостта на г-н Еделман, състоянието на снимките или подробностите за неговата жалба, но говорителката характеризира обвиненията му като "абсурдни." Г-н Еделман подкрепи жалбата си с имейли и други документи, но някои твърдения се основават само на неговите изявления.

"Те се основават на собствените му субективни мнения и личен дневен ред", заяви говорителката Шейлин Уинес в имейл. "Представители от индустрията и други заинтересовани страни посещават ежедневно Министерството на енергетиката. Министърът приветства приноса и обратната информация за укрепването на американския енергиен сектор. Тази среща не беше по-различна."

Говорител на г-н Мъри заяви, че изпълнителният директор "няма спомени за точните твърдения, направени преди почти година." Говорителят, Гари Бродбент, добави, че "г- Мъри често казва, че администрацията на Тръмп трябва да предложи надеждна и евтина електроенергия за всички американци и да защити работните места за въгледобива."

Поверителните документи, които г-н Мъри е носил на срещата си с г-н Пери призоваваха за "премахване на антикорупционните правила на администрацията на Обама" и намаляване на персонала на Агенцията за опазване на околната среда "най-малко наполовина".

Миналата седмица "Ню Йорк Таймс" получи копие от отделна бележка, написана от г-н Мъри, и съобщи, че администрацията на Тръмп е завършила или е на път да изпълни повечето от 16-те политически и регулативни искания, съдържащи се в нея. Г-н Мъри каза на "Таймс", че двете бележки по същество покриват същия материал (от снимката - бел. Г.К.).

 Жалбата на г-н Еделман предлага задкулисен поглед към срещата на 29 март между г-н Пери и г-н Мъри, които са били приятелски настроени от много години. Освен че компанията му е допринесла с 300 000 долара за встъпването в длъжност на президента Тръмп г-н Мъри е бил финансов поддръжник и на г-н Пери, бивш губернатор на Тексас, по време на кампанията му за президент.

В изявление говорител на г-н Мъри заяви, че компанията е подкрепила републиканците ", които са твърди защитници на американската въгледобивна промишленост и работните и семейни поминъци, които зависят от нея, както и евтин, надежден, сигурен за гориво електроенергия за всички американците. "

Срещата започна, съобщи оплакването, като г-н Пери даде на г-н Мъри "дълбока мечешка прегръдка" (“a deep bear hug”). След като се захванаха за работа, г-н Мъри представи тази бележка. "Това трябва да бъде направено", твърди оплакването, че е казал г-н Мъри.

Г-н Пери отговори: "Мисля, че можем да ви помогнем с това", според жалбата.

Разтревожен от разменените реплики, г-н Еделман каза, че останал в залата в продължение на около 15 минути, за да продължи да слуша, докато привлякъл вниманието на служител на агенцията, който подметнал "Колко много ни е необходим фотографът, просто да седим наоколо?" 

Снимките стояха месеци без особено внимание.

Тогава през септември г-н Пери предложи Федералната комисия за енергийно регулиране да приеме правило, което би увеличило финансовата възвращаемост на електроцентралите, способни да натрупват гориво на място за на най-малко 90 дни - план, който ефективно да субсидира борещите се за оцеляване въглищни и атомни електроцентрали, особено в районите, където работи г-н Мъри.

Без промяната г-н Пери предупреди, че централите могат да бъдат спирани, което би застрашило "надеждността и устойчивостта на мрежата на нашата нация".

Тази фраза "удари камбанката" в главата на г-н Еделман. В заглавната страница на меморандума на г-н Мъри се описва план "да помогнем за оцеляването на въгледобивната промишленост в нашата страна, което е от съществено значение за надеждността на електрическата мрежа".

Г-н Еделман заяви, че е решил да сподели снимките с медиите - The Washington Post публикува снимките след "В тези времена", надявайки се да провалят предложеното от г-н Пери правило. Правилото е изправено пред опозиция от екологични групи, енергийни компании, защитници на свободния пазар и бивши регулатори, а миналата седмица енергийната комисия го отхвърли.

Г-н Мъри заяви, че срещата с г-н Пери е свързана главно с необходимостта да се проучи устойчивостта на електропреносната мрежа, а не да се изискват конкретни действия от страна на енергийната комисия или други инструменти на федералното правителство. Неговият говорител, заяви, че "сравняването на предложението и планът за действие на г-н Мъри" показва, че те имат само две общи думи.

На 7 декември, в деня, в който "In These Times" публикуваха снимките, и един ден преди да се явят онлайн в "Вашингтон пост", г-н Еделман заяви, че е бил привикан от шефа си да му каже, че е изпратен в административен отпуск.

Агенцията по-късно отказа да удължи двугодишното му трудово споразумение, което приключи в края на миналата година, като в действителност го отхвърли, въпреки че преди това се съгласи да го удължи още две години, каза г-н Еделман.

Служител по сигурността на агенцията също отказа да му позволи да опакова някои лични вещи, каза г-н Еделман, включително лаптопа и камерата. На следващия ден надзирател заповяда на г-н Еделман в имейл да предостави на агенцията административните права в папката на Google Drive, където съхранявал снимките, съгласно копие от имейла, прегледан от The Times.

Отделно от него друг колега го предупредил по телефона, че "можем да дойдем в дома ви и да накараме някой да го изтрие", каза г-н Еделман. Г-н Еделман не е записвал обаждането.

При телефонен разговор няколко дни по-късно, което беше записано, колегата му потвърдил, че г-н Едеелман трябва да прехвърли собствеността върху папката. "Бих предложил, че това да стане по-скоро, отколкото по-късно, вероятно ще бъде добре за вас", казал колегата, според записа, който беше изслушан от The Times.

"Можете да получите достъп до компютъра" добавил колегата му, дори ако трябва да отидете в измамна библиотека, за да го направите.

Г-н Еделман каза, че отделът все още не му е върнал лаптопа. Сред другите неща които той каза, че е изоставил заради бързия изход е била и торта от колегите му, по случай 35-ия му рожден ден.

Г-н Еделман назначи адвокат Джон Тий, бивш служител на Държавния департамент (Външно министерство - по нашему), който работи в Whistleblower Aid, нестопанска фирма. Г-н Тий защити решението на г-н Еделман да запази снимките, твърдейки, че те са "обществено достояние" и не са били класифицирани и че са били съхранявани при частното пътуване на г-н Еделман според инструкциите на Министерството на енергетиката.

С подаването на жалбата си пред генералния инспектор г-н Тай каза, че г-н Еделман търси защита, заради предоставен сигнал на федералните служби, включително забрана за "неблагоприятни трудови действия и уволнение".

След като сенатор Шелдън Уайтхаус, демократ от Роуд Айлънд, чул за инцидента, неговият офис се свърза с г-н Еделман, който също споделя жалбата със сенатора Бърни Сандърс, независим от Върмонт, който е съсед във Вашингтон. Това беше г-н Уайтхаус, който сподели отделната бележка на Мъри Енерджи с The Times.

"Федералните служители не трябва да бъдат уволнявани заради работата си", заяви Сандърс в изявление. - Министерството на енергетиката трябва да разследва причините, поради които г-н Еделман е уволнен.

......................................................

Никъде в статията не видяхте думата СЕКССКАНДАЛ? Ами помислете малко! След като самият министър и всички мижетурки от ведомството отричат повода за освобождаването на фотографа да е разкритието за лобизъм, какво остава? А? Прегръдки, услуги и ... още нещо? Така да се каже, не само хората на изкуството са подвластни на първичния си инстинкт?

Политико-енерГЕПИйната мафия на всякъде по света е една и съща, само дето у нас към нея се е прилепила плътно и цялата "журналистика".

Ето и линка към оригиналната статия, където има и снимки на пострадалия фотограф: https://www.nytimes.com/2018/01/17/business/rick-perry-energy-photographer.html?emc=edit_th_180118&nl=todaysheadlines&nlid=11424992

Георги Котев



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9836401
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031